Villaks, sjøørret eller oppdrettsfisk?

Her har vi samlet en lett oversiktlig veiledning som kan hjelpe deg å skille villaks, sjøørret og oppdrettslaks fra hverandre. Husk imidlertid at det finnes mange nyanser og ikke alltid en fasit sånn på elvebredden.

Snella uler, pulsen slår. Du kjemper for å kontrollere situasjonen samtidig som du ser etter en grei plass for å få fisken på land. Tankene flyr gjennom hodet. Hva om den gjør et skikkelig utslag til? Nedover mot stryket? Skal du bevege deg etter? Er det ikke vanskeligere å få fisken på land lengre ned? Skal du bli stående? Tør du bremse hardere? Sitter flua? Kompisene dine kommer med råd og formaninger i munnen på hverandre.

Det er en heftig opplevelse å ha fisken på kroken, stor som liten. Man vil mestre situasjonen, gjøre ting riktig, få fisken til land. Når man lykkes er følelsen deilig! Men da, midt oppe i alt må du ta en kjapp avgjørelse: Er det en villaks? En sjøørret? Eller en oppdrettslaks? Du må vurdere art, størrelse, vekt og kjønn hurtig for å skåne fisken om den skal gjenutsettes. Ofte kan det være vanskelig å avgjøre om det er en oppdrettsfisk eller ikke. Er det oppdrettsfisk vil vi jo aldeles ikke sette den tilbake i elva.

Her har vi samlet en lett oversiktelig veiledning som kan hjelpe deg neste gang. Husk imidlertid at det finnes mange nyanser og ikke alltid en fasit sånn på elvebredden. Skjellprøven gir til slutt det endelige svaret. Et tips er å snakke med erfarne fiskere, utveksle erfaringer og på den måten tilføye stadig mer kunnskap. Det er ikke enkelt, og vi kan alle gjøre feil. Dersom du gjør en feilvurdering er det eneste og beste du kan gjøre å følge de lokale fiskereglene, rapportere og evt kontakte de lokale elveforvalterne.